AFLĂ CUM SE TRANSFORMĂ ORAȘUL TĂU!

 

NOUTĂȚI

Investiție

160 milioane euro

Obiective

Extinderea centrului orașului, consolidarea unui business district puternic și revitalizarea unor zone insuficient valorificate din centrul oraşului.

Locuri de muncă

10.000

Componente

 • Parc, zone verzi și areale de relaxare
 • Reamenajarea peisagistică a esplanadei Teatrului Luceafărul
 • Conservarea ruinelor Curții Domnești
 • Spatii de birouri premium
 • Locuri de parcare subterană: 800
 • Bike parking si vestiare: 500 locuri
 • O nouă arteră de circulație, piste de biciclete
 • Spații de conferința
 • Medical Hub
 • Restaurante și cafenele
 • Fresh Market

Contextul

Proiectul companiei IULIUS vizează extinderea ansamblului Palas şi revitalizarea unor zone insuficient valorificate din centrul oraşului, de pe strada Sf. Andrei. Acestea vor fi redate comunității printr-o investiție în valoare de peste 160 de milioane de euro, care va contribui la consolidarea unui business district puternic și la extinderea centrului orașului. Incluzând proiectul Palas, infuzia de capital a companiei IULIUS în Iaşi va ajunge la 470 de milioane de euro, cea mai mare valoare a unei dezvoltări imobiliare din România.

Clădirile

În proiectarea clădirilor s-a acordat o atenție deosebită configurării lor, astfel încât să respecte toate conurile de vizibilitate spre principalele monumente istorice ale oraşului și să garanteze prezervarea axelor vizuale esenţiale pentru peisajul cultural al Iaşului.

Elemente principale

Pentru extinderea ansamblului Palas, pe segmentul office este prevăzută o clădire de birouri de 10 etaje, situată pe fosta staţie de carburanţi de pe strada Sf. Lazăr. Înălţimea noului imobil nu o va depăşi pe cea a clădirii simbol a Iaşului și nu se va suprapune peste axul de vizibilitate al Palatului Culturii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare. De asemenea, o clădire office cu șase etaje se construiește în proximitatea United Business Center 2.

În plus, și esplanada Teatrului Luceafărul va fi reamenajată peisagistic, fiind integrată ca spaţiu pietonal şi de promenadă, în deplină armonie cu Palatul Culturii şi grădina Palas, iar ruinele Curţii Domneşti, situate între Palas Mall şi aripa de est a clădirii simbol, descoperite în anii `60, vor fi conservate și puse în valoare într-un circuit muzeal.

În zona Sf. Andrei, în prima fază va fi dezvoltată o clădire de birouri cu mai multe tronsoane, desfăşurată pe orizontală şi cu un regim de înălţime de maximum 7 etaje. Totodată, au fost reglementate un hotel și o clădire rezidențială, a căror înălțime va avea tot maximum 7 etaje. Restul amplasamentului va face obiectul unui concurs internațional de urbanism și arhitectură.

Mobilitatea

Proiectul companiei IULIUS presupune investiţii de peste 3 milioane de euro în lucrări de infrastructură, care vor avea un aport important la creșterea conectivităţii și accesibilităţii zonei: va fi creată o nouă arteră de circulație, care va conecta cele două mari bulevarde centrale - Str. Anastasie Panu și Str. Palat - cu Splai Bahlui mal stâng, iar alte străzi adiacente vor fi lărgite şi modernizate. De asemenea, vor fi amenajate noi accese pietonale și peste 1.000 mp piste pentru biciclete. Investiții consistente vor fi realizate și în vederea modernizării infrastructurii de utilități publice și creării de noi rețele.

Alte 25 milioane de euro vor fi alocate amenajării a 800 de locuri în parcări subterane moderne, care, alături de spațiile disponibile în ansamblul Palas, vor face ca, în zona centrală, comunitatea să beneficieze de 3.200 de locuri de garare. Acestora li se adaugă și crearea a peste 500 de spații de parcare pentru biciclete.

Zonele verzi și sustenabilitatea

Noul proiect include și o componentă "green", o investiție de peste 3 milioane de euro în noi spații verzi, care vor include fântâni arteziene, alei pietonale, arbori şi plante variate. De amenajarea lor se va ocupa aceeaşi echipă internațională de specialiști care a realizat parcul Palas. De altfel, toate imobilele sunt proiectate în conformitate cu principiile "clădirilor verzi", fiind prevăzute cu sisteme, aparatură și echipamente de ultimă generație, cu un consum redus de energie.

Regenerarea urbană

Întregul proiect de regenerare urbană va permite extinderea centrului orașului spre zonele adiacente și va reda comunității un areal nevalorificat și cu aspect de "periferie internă".  Investiția va consolida și centrul de business al Iașului, care va atrage noi companii și va susține planurile de creștere ale celor deja prezente.

Comunitatea

Totodată, se vor crea peste 10.000 de noi locuri de muncă vor contribui la reţinerea talentelor în Iaşi şi vor oferi oportunități de carieră pentru absolvenții universităților din oraş. Ca și în cazul ansamblului Palas, primul proiect mixt din România și singurul din regiunea de nord-est a țării, noua investiție de amploare a companiei IULIUS va susţine dezvoltarea economică și socială a orașului și va contribui la creșterea nivelului de trai.

Cum arată zona acum