Bienala de Arhitectura Venetia

Vineri, 22 martie - Miercuri, 24 aprilie | zona Peek & Cloppenburg

Exponate ale Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură, muzică, teatru, dans, cinematografie, pot fi văzute în Palas Iași. Pavilionul „ACUM-AICI-ACOLO” reunește proiecte ce prezintă diferite practici de arhitectură și design.

Până pe 24 aprilie 2024, ieșenii sunt așteptați să exploreze creațiile inovatoare ale unor români talentați, care au schimbat paradigme de-a lungul anilor. În zona Peek & Cloppenburg din Palas este expusă prima mașină aerodinamică din lume cu roțile în caroserie, construită de Aurel Persu în anii 1920. Automobilul a fost printre primele mașini aerodinamice, acesta având formă de picătură de apă.

Tot în cadrul Pavilionului este expusă și mașina construită manual de Justin Capră, în anii `80, prin reciclarea unor automobile mai vechi și părți de avion. Mașina este electrică, un predecesor al modelelor actuale. Iubitorii de autovehicule pot vedea și un model de camion electric, fabricat în 1910, care a aparținut inginerului român Dimitrie Leonida – și care, la fel ca celelalte două mașini, fac parte din Muzeul Național Tehnic „Prof.Ing.Dimitrie Leonida”.

Pasionații de arhitectură sunt așteptați în Palas, în cadrul expoziției, unde vor putea să vadă demersuri arhitecturale realizate în ultimii 20 de ani, precum: Locuința de lut la Capul Doloșman, Take A(l)titude, Școală de la Bunești și multe altele.

Reminder